Kütahya; tarihi, dokusu, çinisi, porseleni, camı, yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin yanı sıra bir sanayi şehri olarak üretimin yoğunluğuyla uluslararası markalara ev sahipliği yapmasıyla öne çıkıyor. KUTSO Başkanlığına seçilmemin ardından, Türkiye’de ilk kadın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olmanın getirdiği sorumlulukla Kütahya’nın kalkınma ve gelişimine katkı sunacak bir yol haritası ile hızla çalışmalarımıza başladık. Öncelikle yönetim kurulu üyelerimizle birlikte, kısa, orta ve uzun vadeli ilimizdeki üretim ve istihdamı artıracak projelerimizi planladık.
Önemli stratejik hedefimizden biri, ilimizdeki orta-yüksek ve ileri teknoloji üretim yapan işletme sayısının artırılmasıdır. Bu kapsamda, Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ile Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve diğer paydaşlarımızla ortak çalışmalara ağırlık vereceğiz. Nitelikli ara eleman ihtiyacına yönelik önceki dönemlerde yapılan çalışmaları, geliştirerek devam ettireceğiz.
Kütahya’da kadınların iş gücüne katılımına katkı sağlayan projeleri destekleyerek, toplumsal cinsiyet eşitliği karnesinde ilimizi ön sıralara taşımak için çalışıyoruz. TOBB öncülüğünde yürütülen “Sanayide Kadın Eli Projesi” ile kadınlarımıza mesleki beceri kazandırarak istihdamları sağlanıyor. Pilot il olarak Kütahya’da başlayan proje, halen devam etmekte olup, TOBB tarafından model olarak diğer ticaret ve sanayi odalarında yaygınlaştırılmıştır.
Üreten kadınların, ekonomiye ve istihdama kazandırılması, girişimciliğin artırılması amacıyla, KUTSO bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz “Kadın Girişimci Ofisi” ile eğitim, danışmanlık, mentorluk hizmetleri sunuyoruz.
Stratejik planımızda, kooperatifçilik alanında ilimizde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi ve ekonomik değere dönüştürülecek, markalaşacak ürünlerin artırılmasının sağlanması önemli bir yer alıyor. İşletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdamın artırılması için meslek liselerimizde çalışmalar, üniversitemiz başta olmak üzere, paydaşımız olan kurum ve kuruluşlar ile iş birliği ve proje çalışmaları yürütülüyor. İleri teknoloji ve katma değeri yüksek üretimlerin artırılması için çalışmalarımız devam ediyor.
Hedefimiz Kütahya’yı yatırımcıların öncelikli tercihi haline gelen bir marka şehir yapmak. Bu doğrultuda üretim ve istihdamın artırılması amacıyla gerekli görülen sosyal donatılarda iyileştirme ve geliştirme çalışmaları sürdürülüyor.
İlimizin yeni yatırımlar almaya devam ettiği, Kütahya OSB, 30 Ağustos OSB, Seramik OSB’nin yanı sıra Altıntaş ilçemizde yer alan Zafer OSB’de ise doluluk oranlarımızın çok yüksek seviyelere ulaştığını memnuniyetle gözlüyoruz. OSB’lerin genişlemesi için gerekli görüşmeleri tamamlamak ve ilimizim potansiyelini gerçekleştireceği altyapı çalışmalarını ivedilikle tamamlamak istiyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu dönemde bir sanayi merkezi olarak konumlandırdığımız Kütahya’yı, markalaşmanın öneminin farkındalığıyla uluslararası piyasalarda rekabet edecek ürünler ortaya koyan, ihracatıyla Türkiye’nin milli gelirine katkı sunan sayılı iller arasında yer almasını sağlamayı bir görev biliyoruz.
Bu süreçte bizlere her zaman desteğini sunan paydaşlarımıza, fikir ve önerileriyle katkılarını eksik etmeyen Meslek Komitelerimize, Meclisimize, Yönetim Kurulumuza, tüm üyelerimize ve Kütahya’ya teşekkür ediyorum.
Çalışmayı, üretmeyi benimsemiş bir şehrin insanlarıyla yola çıktığımız için ne kadar şanslı olduğumuzu biliyor, katma değerli üretimle hep daha ileriyi hedefleyen vizyonumuzla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Esin Güral Argat
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı