Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş ve beraberindeki heyet, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulunu ziyaret etti.
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat ile Yönetim Kurulu üyelerinin bulunduğu ziyarette, ülkemizde yaşanan deprem felaketi ile ilgili durum ve yardım çalışmaları ile bundan sonra yapılacak faaliyetlere ilişkin öneriler değerlendirilerek, görüş alışverişi yapıldı.
Kütahya Valiliği himayelerinde, KUTSO koordinasyonunda, Kütahya Belediyesi, Kütahya Ticaret Borsası, Gediz, Simav, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgeleri katkılarıyla, Hatay’da 1000 konteynerdan oluşan Kütahya Kardeş Kent kurulmasına yönelik çalışmalar ve yapılan destekler hakkında bilgi paylaşıldı.
Deprem sonrası durumla ilgili değerlendirmelerini paylaşan ve KUTSO tarafından yürütülen yardım faaliyetlerine ilişkin bilgi veren KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, afet bölgesinde üretimin durduğunu ve insan kaynağı sorunu yaşandığını, kaynakların aktarılabilmesi için diğer yerlerde üretimin, ticari faaliyetlerin devam etmesi gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra Antalya’da 60 bin depremzedenin otellerde misafir edildiğini ve Mart ayında turizm sezonu açılmadan önce bu konudaki çalışmaların yapılarak belirsizliklerin giderilmesine ihtiyaç olduğunu belirten Güral Argat, turizm sektöründen elde edilecek gelirin ülke ekonomisi açısından da önem taşıdığını vurguladı. Devlet destekleri ile işletmelerin finansmana erişim sorununun hızla çözülmesi gerektiğini, deprem bölgesinde aktif olan çek ödemelerinin ertelenebileceğini, iş dünyasının da üretim yaparak, istihdam sağlayarak, vergi ödeyerek destek olmasının önemli olduğunu dile getirdi.
Esin Güral Argat ayrıca, EYT yasasının, özellikle deprem felaketinden sonra, hem yetişmiş insan kaynağının ayrılması, hem de mali zorluk oluşturması bağlamında tekrar değerlendirilmesinin faydalı olacağını söyledi. Üniversitelerde eğitimin yüz yüze yapılmamasının şehirlerin ticari hayatını etkileyeceğini, özellikle esnaf açısından gelirin azalmasına sebep olacağını belirtti. Kütahya’ya özel görüşleri de ileten Esin Güral Argat, Kütahya’nın da bir deprem bölgesi olduğundan bahisle, kentsel dönüşüm çalışmaları için yol haritası oluşturulmasının önemini vurguladı. Üyelerin sorun ve çözüm önerilerinin KUTSO tarafından ilgili makamlara iletildiğini belirterek, ildeki özellikle ihracat yoğun olan cam, porselen, seramik sektörlerinde kümelenmeler olduğunu, bölgenin bu alanlarda ana nokta, Türkiye’nin lokomotifi haline geldiğini söyledi. Ancak, kur politikaları, artan maliyetler ve Çin, İran, Mısır gibi ülkelerin yurt içindeki satışlarından dolayı, rekabet imkanının kalmadığını, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla anti damping vb. gibi önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yapılan görüşmelerin sonunda, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, deprem sonrası alınması gereken ekonomik tedbirler, teşvik ve destekler, mevzuat düzenlemelerine ve uygulama değişikliklerine ilişkin görüş ve önerilerin yer aldığı KUTSO tarafından hazırlanan raporu, Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş’a vererek bu konulardaki çalışmalara destek talebini iletti.
Haber: KUTSO Basın