Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) olağan meslek komiteleri toplantısı, koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler kapsamında, online olarak video konferans şeklinde gerçekleştirildi.
KUTSO Meslek Komitesi Üyelerinin online bağlantıyla katıldıkları toplantı, KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Y.Yazaroğlu başkanlığında yapıldı.
Toplantıda konuk edilen Kütahya Vali Yardımcısı Aydın Börü ile Kütahya İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Erşan, pandemi sürecinin Kütahya’daki durumu, salgın yönetimine ilişkin alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi paylaştı.
Kütahya Vali Yardımcısı Aydın Börü, hitabında şunları söyledi: “Ekonomiye ve istihdama katkıda bulunan iş insanları ile birlikte olmaktan mutluluk duydum, inşallah daha güzel vesileler ile bir araya geliriz. Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’na, salgınla mücadelede Valiliğimize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Yoğun şekilde mesai sarf ediyoruz, Sayın Valimiz başta olmak üzere, sağlık teşkilatımız ve tüm kamu görevlilerimiz yoğun olarak görev yapıyor. Şu anda sağlık personelimizin sağlıkla ilgili yaptığı çalışmalar haricinde, yaklaşık bine yakın kamu görevlisi, salgının kontrolü ile ilgili hem hastalığa yakalanan vatandaşların topluma bulaştırmamaları, hem de önleyici sağlık tedbirleri anlamında çok ciddi görev ifa ediyor. Sizlerin de malumu olduğu üzere, salgınla mücadelede, en ufak yerleşim biriminden, en büyük şehirlere kadar ekonomik faaliyetlerin duraksamaması, ticaretin aksamaması, ekonomi çarkının durmaması için gayret sarf ediliyor. Durum hepimiz için kolay değil. Bugünkü toplantı vesilesiyle konunun ciddiyetine vurgu yapmak istiyoruz. Bu vesile sizlerin söylemek istediği şeyler varsa istişare edelim. Bu çalışmalarda, neleri daha kolaylaştırabiliriz, nasıl daha iyi mücadele edebiliriz, bunları değerlendirelim. Toplum sağlığını daha etkin koruyabilmek için. Toplum sağlığı olmazsa, fabrikalarımızdaki çalışanlarımız da olmaz, üretim de aksar, maliyet de artar, sıkıntılar yaşanabilir, bunu top yekûn düşünmek lazım. Ortak akılla tedbirleri görüşmemiz, gereken kurallara hep birlikte uymamız lazım.”
Kütahya İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Erşan, hitabinda şunları söyledi: “Böyle bir toplantı vesilesiyle sizlerle görüşme fırsatı bulduğumuz için teşekkür ediyorum. Malumunuz ilimizde 20 Mart tarihinde ilk Covid-19 vakası görülmüştü. Haziran ayına kadar vaka sayıları düşük seyirlerde devam etti. Kontrollü sosyal hayata geçişle birlikte toplu bulunulan mekânlar başta olmak üzere, taziyeler, nişan ve düğün törenleri, toplu yemek organizasyonları ve benzeri durumlarda, kurallara tam riayet edilmemesi vakalarda artışlara neden oldu. Dünya, pandemi nedeni ile hem sağlık sektöründe hem ekonomik alanda bir imtihan vermekte. Sağlık sistemi güçlüyse, hastalanan kişilere hitap edecek bir alt yapı varsa, süreci daha az hasarla atlatırsınız. Biz de ülke olarak çok şükür sağlık personeli, hastane yatak kapasiteleri, ilaç, sarf malzemesi tıbbi cihaz ve donanım olarak güçlü bir altyapıya sahip olduğumuzdan, hastanede tedavi gerektiren durumlar açısından şimdiye dek ciddi bir sorun yaşamadık. Ancak salgın artış hızı kontrol edilemez boyutlara ulaşırsa, bu kapasite elbette zorlanacaktır. Yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımızda artışlar olduğunda, ilave yoğun bakım ünitesi oluşturmak durumunda kaldık. Ancak hiç bir hastamızı tanı ve tedavi gibi sağlık imkânlarından mahrum bırakacak bir durum olmadı.
Ancak son dönemde, üzülerek belirtmek isterim ki, Kütahya’daki vaka sayısı, önceki aylara oranla ciddi bir şekilde artmış durumda. Kütahya, 65 yaş üstü nüfus oranı % 13, Türkiye ortalaması ise %8, yaşlı nüfus ülke ortalamasının üzerinde olup, özellikle KOAH gibi göğüs hastalıkları ve akciğerleri etkileyen meslek hastalıkları yönünden kronik hastalık yükü fazla olan bir şehir. Bu nedenle il olarak bizim çok daha fazla hassasiyet göstermemiz gerekmektedir.
Genç nüfustaki vaka sayısı daha fazla olsa da, hem onların, hem de semptomu olmayıp pandemi kurallarına riayet etmeyen semptomsuz vakaların, büyüklerimize ve kronik hastalığı olan, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere hastalığı bulaştırması, hastalığın seyri açısından daha da önemli bir sorun haline gelebilmektedir Çok hızlı yayılan bir virüsle karşı karşıyayız. Kimi hastalarda hastalık çok dramatik bir şekilde seyredebiliyor. Dikkat etmediğimiz takdirde, özellikle kronik hastalığı olan, bağışıklık sistemi daha zayıf olan yaşlılarımızda çok ciddi sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Direkt yoğun bakıma gelen hastalar olduğu gibi, serviste takip edilirken yoğun bakıma aldığımız, yoğun bakımda iken, solunum cihazına bağlamak zorunda kaldığımız hastalar olabiliyor. Peki ne yapmamız gerekiyor? Aslında yapılması gereken şey basit. Tedbirlere riayet etmek. Bu süreçte tedbirlerin temelini oluşturan 3 önemli kuralımız var. Bunlar “maske”, “mesafe” ve “temizlik” kurallarına uymak. Maskeyi doğru kullanmak , sosyal mesafeyi korumak, bulaş riskini minimuma indirmektedir. Bu noktada sizlerden de destek istiyoruz. İşyerlerinizde belli sayı üzerinde kişiler çalışıyor. Tabi bu durum korona virüs bulaş riski açısından, risk teşkil etmekte, ama İşletmelerde Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği rehber doğrultusunda tedbirler alınırsa, hem insanların sağlığını korur, hem de işletme faaliyetlerinin devamlılığını sağlamış olursunuz.
Son dönemde özellikle ilimizdeki vaka sayılarına baktığımızda, yüzde 60’ı kadın ağırlıklı. Filyasyon çalışmalarımızdan edindiğimiz bilgilere göre, ev ziyaretlerinin ana bulaş kaynağı olduğu gezeklerden kaynaklı yayılım olduğunu görüyoruz. Bu misafirlikleri, bu dönemde kaldırmaz isek hepimizin üzüleceği durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Pandemi döneminde, zorunlu olmayan topluca bir araya gelmeleri ertelemekte fayda olacaktır. Risk grubunda olan kişileri özellikle korumamız lazım. Eğer grip belirtilerimiz varsa, aile büyüklerini ziyarete gitmemeliyiz.
Bu süreçte siz iş insanlarının hassasiyeti nedeniyle işletmelerde büyük çaplı yayılım ve sorunlar yaşamadık. Bundan dolayı sağlık çalışanları adına, hepinize şükranlarımı sunarım. Ülke olarak yayılımı azaltmak adına tedbirlere uymak, hepimizin vazifesidir. Herkes kurallara uyduğunda, bu salgından kurtulmuş olacağız. Mücadelemize katkı sunan herkese teşekkür eder, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
Pandemiye ilişkin hitapların ardından, “NN Hayat ve Emeklilik” işletmesini temsilen toplantıda konuk edilen Gözde Güler ise, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yapılan iş birliği protokolü kapsamında, TOBB’a bağlı Oda ve Borsa üyelerine sunabilecekleri “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” hizmeti ve bu hizmetten cazip fırsatlarla yararlanma imkânına ilişkin bilgi paylaştı.
KUTSO Meclis Başkanı Nafi Güral, toplantının sonundaki hitabında, güncel konulardaki değerlendirmelerini aktararak, salgınla mücadeleye herkesin destek vermesi gerektiğini vurguladı. Maske, mesafe ve hijyen gibi kurallara dikkat edilmesi, bu konularda farkındalığın artırılması ve bilgilerin yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu dile getirerek, herkesin kendi sorumluluklarını üstlenerek katkıda bulunmasının ihtiyaç olduğunu belirtti. Sağlık ve iyi dileklerini paylaşarak konuşmasını tamamladı.
Hitapların ve gündemin tamamlanmasının ardından, KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Y.Yazaroğlu tarafından toplantı kapatıldı.
Haber: KUTSO Basın