4.BÖLGE MUCİTLER SERGİSİ KÜTAHYA’DA YAPILDI
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Uşak illeri işbirliğindeki, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) öncülüğü ve organizasyonundaki 4.Bölge Mucitler Sergisi, Dumlupınar Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Faydalı model ve patentli ürün sahibi kişilerin ve işletmelerin katıldığı sergi, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir’in himayelerinde, Bozüyük Girişimciliği Destekleme Derneği (BOZGİED) işbirliğinde, KUTSO tarafından “Teknolojik Kurtuluş Savaşına Var mısınız” sloganıyla düzenlendi.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki sergi açılış törenine, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, DPÜ Rektörü Prof.Dr. Remzi Gören, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, BOZGİED Başkanı Celali Yılmaz, KUTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, TOBB Kütahya Kadın Girişimciler İl Kurulu İcra Komitesi Başkanı Aylin Girgin Oğuz ve beraberindeki kurul üyeleri, Afyonkarahisar, Bilecik, Bozüyük, Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odaları ile Kütahya Ticaret Borsası yetkilileri ve temsilcileri, daire müdürleri, katılımcı illerden diğer paydaşlar katıldı.
Ülkemizde ve bölgemizde inovasyon bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına katkı sağlanması, yenilikçiliğin ve Ar-Ge faaliyetlerinin özendirilmesi, patent ve faydalı model sahibi kişi ve işletmelere ürün ve projelerini büyük kitlelere tanıtma fırsatı verilmesi amacıyla düzenlenen serginin ilki Bozüyük’te, ikincisi Bilecik’te, üçüncüsü Eskişehir’de, dördüncüsü de Kütahya’da gerçekleştirildi.
Protokol konuşmaları ile başlayan etkinlik, açılış yapılması ve standların gezilmesi ile devam etti. Ardından Girişimcilik Başarı Hikâyeleri paylaşımı bölümünde, üyemiz Ceyda Gıda Maddeleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi müdürü Halit Ceylan ile Afyonkarahisar’dan, Can Mermer ve Doğal Taş Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi yetkilisi Günay Kart, işletmelerinin girişimci başarı hikâyelerini katılımcılarla paylaştı.
“FUARA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ”
Beş ili kapsayan etkinliğin, ülke genelinde bir fuara dönüştürülmesini istediklerini belirten Bozüyük Girişimciliği Destekleme Derneği Başkanı Celali Yılmaz, “Öncelikli olarak gelişmiş ülkelerden çok gerideyiz. Bu mesafeyi nasıl kapatırız, proje ve patent konusunda geride kalmamak için neler yapabiliriz diye düşündük. Dernek olarak elimizi taşın altına koyup, serginin ilkini Bozüyük’te yaptık. Şu anki Kütahya Valimiz, o yıllarda Bilecik Valisi olarak görevdeydi. Sayın Valimizin himaye etmesi ile bu kez dördüncüsünü Kütahya’da yapıyoruz. Şu anda beş ili kapsıyoruz. Bundan sonra Türkiye’de bunu bir fuara dönüştürmek istiyoruz” dedi.
“YETENEKLERİNİZİ ORTAYA ÇIKARIP, FIRSAT YARATIN”
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da, serginin dördüncüsüne ev sahipliği yapıldığını belirterek, “Her yeni buluş insanlığın hizmetine sunuluyor. Biz bu çalışmaları çok önemsiyoruz. Bölge illerimizin gelişmesi açısından, ayrıca Türkiye’nin marka değerinin artması açısından bu buluşlar ve tasarımlar son derece önemli. Her insanın ruhunda bir yetenek vardır. Tüm mesele, bu yeteneği ortaya çıkarmaktır. Eğer bu yetenek ortaya çıkarılabilirse, insanlığın faydalanabileceği unsurlar oluyor. Bu anlamda, bu çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Buradaki öğrenci arkadaşlarıma da bir mesaj vermek istiyorum. İçinizdeki yeteneği keşfetme konusunda, fırsatları kendiniz arayın ve yaratın. KUTSO olarak ve sanayiciler olarak yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim” diye konuştu.
“HEDEFLERİMİZİN BAŞINDA EKONOMİ VE TEKNOLOJİ VAR”
Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Türkiye’nin mevcut durumunu ve potansiyelini kendisine yeterli görmediğini, ülke insanının daha iyi noktalara gelmesinin hedeflendiğini söyledi. Vali Nayir, “Bunlar için belli yerler, belli seneler hedef alınarak projeler geliştiriliyor. İlk olarak Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023 yılına ait hedeflerimizi belirledik. Daha sonra İstanbul’un fethinin 600’üncü yılı olan 2053’e de hedefler koyduk. Anadolu’ya girişimizin bininci yıl dönümüne de hedefler koyduk. Bu hedeflerin başında, ülkemizin ekonomisini, teknolojisini geliştirmeye yönelik adımları bir yol haritası olarak önümüze koyduk.” ifadelerini kullandı.
“YENİ BULUŞLAR, YENİ TASARIMLAR LAZIM”
Vali Nayir, Türkiye’nin mevcut olması gereken yerde olamamasının nedenlerinin araştırıldığında, dünyadaki çalışmaların Türkiye’deki çalışmalarla aynı eş güdüm içerisinde yürümeyen bilimsel çalışmalar olduğunun görüldüğünü aktararak, “Dolayısıyla yeni buluşlar, yeni çalışmalar, yeni tasarımların ne kadar gerekli olduğunu, bu hedeflere ulaşmak için çalışmaların ne kadar elzem olduğuna da karar vermiş olduk. Dünyada tasarım üreten, patent alan ülkelere baktığımızda, ülkemiz ekonomisinin, hedeflediğimiz ilk on ülkenin gerisinde olduğunu görüyoruz. Dünyada, 220 bin civarında patent başvurusu oluyor. Bunun büyük bir kısmı Amerika, Japonya ve Çin’den oluşuyor. Bu üç ülke, toplam patent paylaşımlarının yüzde 50’den fazlasını sahipleniyor. Onlar kendi başarısı ile yollarına devam ediyor. Bizler de onların başarısına yetişmek için gayret göstermek zorundayız” dedi.
“EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞINA BÜYÜK İHTİYAÇ VAR”
Son zamanlarda Türkiye’nin bir Kurtuluş Savaşı mücadelesi verdiğini dile getiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Son süreci bizler ikinci bir Kurtuluş Savaşı olarak adlandırıyoruz. Dünyanın, içimizdeki hainleri de kullanarak bizi bu coğrafyadan silmeye çalışmalarının altında, ekonomik olarak da bizi zora sokma gayretleri olduğunu görüyoruz. Bizler, eğer ekonomik kurtuluşumuzu da sağlarsak, geleceğe daha emin adımlarla gireceğiz. Bütün bu çalışmalar, bu coğrafyadaki varlığımızı, geçmişimizi geleceğe taşımamızdaki çalışma olacak. Bu çalışmaları o yüzden önemsiyoruz. Her şeyin bir başlangıcı var. Eğer bu çalışmalar içerisinde, bizler sanayicimizle, üniversitelerimizle, hep birlikte çalışır ve tecrübelerimizi paylaşırsak, tasarımda, icatta mutlaka daha iyi yerlere geleceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, okullar, işletmeler, üniversiteler, çeşitli kurum ve kuruluşların buluşlarının tanıtıldığı serginin açılışı yapıldı. 5 ilden 75 katılımcının projelerinin ve ürünlerinin sergilediği standlar, katılımcılar tarafından gezilerek, faydalı model ve patentli ürünler hakkında bilgiler alındı.